Gabriel Mutu: Ploaia de sănătate nu era ca să ne decolorăm părul. Are o justificare clară și a costat mai puțin decât ne așteptăm

380

Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a folosit probabil cea mai inedită metodă de dezinfecție din România: a stropit întregul sector, din elicopter, cu apă oxigenată. Și a numit acest lucru “o ploaie de sănătate”.

De ce a fost nevoie de așa ceva? Iată ce spune primarul Sectorului 6:

“Noi am început să facem dezinfectare încă de acum o lună și ceva. În prima fază am dezinfectat trotuarele, aleile și căile de acces către farmacii cu apă cloraminată. Până când aceasta nu s-a mai găsit. După ce s-a terminat cloramina, am dat cu hipoclorit de sodiu, prin nebulizare (substanța se vaporizează și se pulverizează cu un pistol – n.n.). Pe acesta îl folosim doar pentru dezinfectarea pasajelor, așa cum făceam cu cloramina. În interior, în spațiile primăriei, ale subordonatelor consiliului local, oriunde există posibilitate ca publicul să interacționeze cu angajații primăriei și în scările de bloc sunt soluții specifice pentru spații închise. Făcute cu forme specializate”, a declarat Gabriel Mutu.

Citește și: Sprijin pentru vârstnicii din Sectorul 6. Gabriel Mutu: Sunaţi la acest număr de telefon

Intrebarea este: cum s-a ajuns de la astfel de operațiuni până la a stropi întregul cartier cu apă oxigenată?

Gabriel Mutu spune ca PMB a primit o scrisoare adresată și primăriilor de sector de la o structură a MApN. Anume, de la Centrul de cercetare științifică pentru apărare CBRN și ecologie din cadrul Agenției de cercetare pentru Tehnică și Tehnologii militare.
Iar în acea scrisoare se menționa că, potrivit OMS, primul produs cu efect împotriva coronaviruslui este apa oxigenată, care este și biodegradabilă și nu produce efecte adverse pentru oameni.

“Și ne-am gândit cum să aplicăm această substanță și repede, dar mai ales ieftin. Și am stabilit că cea mai eficientă modalitate este să o dispersăm din aer. Din calculele noastre – doar n-am mai făcut nici noi așa ceva – urma să ne coste 1 ban pe metrul pătrat. Dar, de fapt, ne-a costat mai puțin. Per total, cam 23.000 de lei. Păi, ne permitem să dăm 3 milioane de lei pe dezinfectarea tuturor scărilor de bloc, dar nu merită să dăm 23.000 de lei, o dată, pentru a curăța sectorul și aerian?”, ne-a spus Gabriel Mutu.