Direcția Generală Executări Silite – Cazuri Speciale din cadrul ANAF scoate la licitație un teren de 15.210 mp, situat într-o zonă rezidențială din nordul Capitalei. Prețul de pornire al licitației este de 16,5 milioane de lei fără TVA. Terenul este proprietatea omului de afaceri Marian-Jean Căpățînă, implicat în mai multe tranzacții imobiliare mediatizate din Capitală.
Banii urmează să acopere o parte din prejudiciul din dosarul fostului primar al Sectorului 6 Cristian Poteraș, condamnat la opt ani de închisoare, pentru abuz în serviciu, privind eliberarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane. Decizia definitivă a fost dată în mai 2015 de Curtea de Apel București.
Potrivit anunțului Fiscului, licitația are loc pe 12 februarie 2020.
Imobilul este grevat de mai multe sarcini: printre care un litigiu la Judecătoria Sectorului 1, dar și o anchetă deschisă la DNA, cu privire la documentele depuse pentru deschidere de carte funciară.
Atunci când Curtea de Apel București l-a condamnat pe Poteraș și alți șase funcționari din Primăria Scetorului 6, instanța a decis și desființarea a șase titluri de proprietate pentru terenuri intravilane emise de fostul edil și mai multe contracte de vânzare-cumpărare.
Aceeași instanță a dispus și confiscarea mai multor sume de bani. Printre acestea era și cea de 19,9 milioane de euro de la Marian-Jean Căpățînă, care reprezintă prețul obținut din vânzarea a două terenuri din Sectorul 6 al Capitalei, de 16.831,03 mp, respectiv 3.053,68 mp.
Inedit, Marian-Jean Căpățînă nu a avut nicio calitate în proces, dar magistrații au aplicat procedura confiscării speciale în acest caz. Pentru recuperarea acestor bani, magistrații au pus sechestre asigurătorii.
“Dispune luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea confiscării speciale, asupra tuturor bunurilor mobile și imobile aparținând lui Căpățînă Marian-Jean (Căpățînă Marco Jean), până la concurența sumei de 19.900.000 de euro”, se arată în minuta Curții de Apel București.
Citește și: Una din terasele de referinţă din Regie se închide. Clubul Piranha, înlocuit cu un bloc
Acuzațiile DNA
Potrivit anchetei DNA din acest caz, reconstituirile drepturilor de proprietate pe imobilele din ancheta care-l viza pe Poteraș s-au făcut în avantajul unui grup de persoane din care făcea parte și Marian-Jean Căpățînă.
Era vorba de terenuri aparținând, în mare parte, domeniului public ori domeniului privat al Municipiului București sau ale Clubului Sportiv Rapid, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie ICECHIM și Academiei Române.
Paguba era evaluată de DNA la 58 de milioane de euro
“Mecanismul prin care au fost obținute în mod facil avantaje patrimoniale consistente a fost pus în operă pe fondul existenței unui sistem birocratic și a unui orizont de așteptare extrem de restrâns pentru persoanele îndreptățite la respectivele reconstituiri.
Astfel, mai multe persoane au cedat drepturile litigioase către același grup de interese în schimbul sumelor totale de 417.900 de euro și 40.000 de lei, pentru ca, în urma “reconstituirii dreptului de proprietate” iar apoi, prin comasare, terenurile astfel obținute (situate pe Bd. Timișoara, str. Valea Oltului sau Drumul Taberei) să fie valorificate cu profituri uriașe: pentru suprafața de 68.428 mp vândută a fost încasată suma de 33.654.918,67 de euro, prețul total al tranzacțiilor fiind de 82.324.529,67 de euro”, acuză DNA.
Aceste fapte ar fi avut loc în perioada 2005-2006.
Misteriosul Marian-Jean Căpățînă
În timpul anchetei, procurorii DNA au observat că Marian-Jean Căpățînă (50 de ani) locuia în 2003 într-un apartament modest din Sectorul 3, “ceea ce l-ar recomanda ca o persoană cel puțin modestă prin prisma spațiului în care locuiește”.
Începând însă din 2010, acesta și-a mutat locuința într-un cartier rezidențial de lux.
Din datele ce au putut fi strânse în cadrul urmăririi penale, a rezultat că acesta, pe lângă cetățenia română mai deține și cetățenie americană, unde figurează înregistrat cu datele Capatina Marco Jean, date pe care le-ar fi folosit la încheierea unor documente.
El era asociat sau administrator la mai multe firme. În cadrul a două societăți înființate în luna martie 2010, Căpățînă era asociat cu două firme înregistrate în Panama.
În esență, potrivit DNA, Căpățînă folosea serviciile unor alți afaceriști care obțineau mandat de la cei ce revendicau proprietatea asupra terenurilor. Acești intermediari făceau demersurile pentru reconstituirea dreptului de proprietate ale imobilelor, iar apoi vindeau drepturile litigioase lui Căpățînă.
Funcționarii judecați în dosarul fostului edil Poteraș, membri în cadrul Subcomisiei de aplicare a legii fondului funciar, l-ar fi favorizat apoi pe afacerist în momentul punerii în posesie, potrivit DNA.
Ulterior, terenurile erau vândute de Căpățînă unor multinaționale. Așa cum s-a întâmplat în 2008, atunci când a vândut către o companie de supermarketuri două loturi de teren, totalizând 19.884,71 mp în schimbul prețului de 19.900.000 de euro (72.205.920 de lei), ceea ce reprezenta 1.000,76 euro/mp.