Închirierea sălilor de sport din Sectorul 6, de 6-7 ori mai scumpă. Primăria distruge sportul

212

Printr-o hotărâre de Consiliu Local luată luna trecută, Primăria Sectorul 6 din București, condusă de Gabriel Mutu (PSD) a decis ca toate tarifele minimale cu care erau până acum închiriate sălile de sport, terenurile şi bazinele de înot din cadrul şcolilor din sector să poată fi majorate şi cu până la şapte ori mai mult faţă de tariful actual.

Victimele colatarele sunt copiii ai căror părinţi nu îşi vor mai putea permite noile abonamente. Pentru că tarifele sunt imposibil de acoperit cu banii pe care îi primesc în prezent, instructorii vor fi nevoiţi să crească preţurile antrenamentelor, să reducă numărul de ore sau chiar să renunţe compelt la activitate.

Concret, dacă până acum sala de sport din cadrul Şcolii Sfântul Andrei putea fi închiriată cu un tarif minimal de 10 euro pe oră + TVA pentru maxim 10 ore pe lună, potrivit noii hotărâri tariful minimal va fi de 27 euro pe oră + TVA.

Acestea sunt datele furnizate G4Media.ro de către primăria de sector în cazul unei singure săli de sport. Problema este că în cazul altor săli de sport tarifele au crescut şi de şase ori mai mult. Şcoala 157 este un exemplu în acest sens.

Citește și: Harta infracțiunilor în București. Cele mai periculoase sectoare din Capitală

„La Şcoala 157 am închiriat sala de sport pentru 9 ore pe săptămână pe care le fac în trei zile. 36 de ore pe lună. Pentru acestea eu plăteam până acum undeva la 980 – 1.000 de lei. Iar acum, pentru acelaşi număr de ore, va trebui să plătesc 5.800 lei. Gândiţi-vă că pentru a putea acoperi noile costuri, eu ar trebui să iau de la oameni undeva la 400 de lei doar pentru a acoperi cheltuielile. Până acum abonamentul costa 150 de lei”, a declarat pentru G4Media.ro Mihai Dulapciu, instructor de aikido.

Antrenorii susţin că primăria le-a dat termen „chiriaşilor” mai puţin de o săptămână ca să îi comunice dacă sunt sau nu de acord cu noile tarife. Văzându-se într-o situaţie fără ieşire, unii dintre profesorii şi antrenorii afectaţi au ales să nu stea cu mâinile în sân. S-au întâlnit cu părinţii, au înfiinţat grupuri de Whatsapp în speranţa că primăria va reveni asupra hotărârii de consiliu pe care o consideră nelegală. Mai mult decât atât, aceştia i-au cerut sprijinul şi prefectului de Bucureşti.

„Noi ne-am unit. Am făcut adrese pe care le-am trimis la Inspectorat şi la Primărie. Am făcut petiţii, strângem semnături. Cred că avem în momentul asta strânse câteva mii de semnături de la oameni care ne susţin. Cam în jur de 4.000. Am vrea să strângem circa 17.000”, a declarat Mihai Dulapciu.

Într-un răspuns remis la solicitarea G4Media.ro, Primăria Sectorului 6 spune că tarifele pentru închirierea sălilor de sport au fost majorate pentru că nu mai fuseseră actualizate de 6 ani şi că acestea „au fost dezbătute și votate în Consiliul Local al Sectorului 6; inclusiv consilieri din opoziție au propus amendamente de majorare tarife, față de hotărârea înaintată de primar”.

Primăria condusă de Gabriel Mutu susține că nu este vorba despre o majorare, ci de o „actualizare a tarifelor, în interesul elevilor și comunității, pentru că sumele încasate ajung la unitățile de învățământ și bugetul local”.

Între timp, pe internet a fost făcută o petiţie (https://campaniamea.declic.ro/petitions/primaria-sectorului-6-a-omorat-sportul) denumită „Primăria Sectorului 6 a omorât sportul”, prin care părinţii şi instructorii cer „să se revizuiască mult în scădere preţurile chiriilor pentru sălile de sport ale şcolilor, chirii care au crescut de 7 (şapte) ori”.