Policlinicile private intră în campania de vaccinare. Autorităţile au identificat cinci operatori privaţi doar în sectorul 6 din Capitală care pot deveni centre de vaccinare

132

Policlinicile private Sanador, Medicover, Sanamed sau Wellborn din sectorul 6 al Capitalei sunt evaluate de către direcţia de sănătate publică (DSP) pentru a fi transformate în centre de vaccinare pentru etapa a doua din strategia naţională.

Direcţia de Sănătate Publică a evaluat cinci operatori privaţi unde pot fi organizate centre de vaccinare: Sanador, Medicover, Spitalul Wellborn, pe lista autorităţilor în sectorul 6 din Capitală.

Autorităţile urmează să vină cu echipamente după ce spaţiile vor fi validate, a anunţat primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu.

În total, în cele cinci clinici private ar putea fi organizate 29 de puncte de vaccinare. Cele mai multe sunt în zona Militari – Iuliu Maniu, iar primarul sectorului 6 a precizat că urmează să fie evaluate şi centre posibile în Drumul Taberei, zonă încă neacoperită.

„Momentan avem puncte de vaccinare active în spitalul Pelican care au intrat în vaccinarea personalului medical din faza întâi. Clinica Westgate din secorul 6 a fost vizitată de autorităţi şi este supusă autorizării pentru vaccinare, aşteptăm răspunsul autorităţilor. Ne-am oferit disponibilitatea inclusiv a unităţii mobile pe care o deţine Medicover pentru a ajuta la a vaccina cât mai mulţi oameni“, a spus Florinela Cîrstina, CEO al Medicover, al treilea operator privat din ţară.

Citește și: Situație delicată în Sectorul 6 al Capitalei

În cadrul Medicover ar putea fi organizate şase puncte de vaccinare, Sanador ar putea avea trei puncte de vaccinare, iar spitalul Wellborn alte şase astfel de spaţii. Nu este pentru prima dată când autorităţile folosesc infrastructura medicală privată în lupta cu COVID-19, anul trecut fiind implicate şi unităţile private în testarea şi tratarea pacienţilor cu COVID.

În prezent, conform planului autorităţilor, vor fi 750 de centre de recoltare la nivel naţional pentru a asigura vaccinarea persoanelor din categoria a doua de risc. Până în prezent, circa jumătate dintre aceste centre sunt funcţionale.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a precizat că până la 20 ianuarie toate centrele stabilite vor începe vaccinarea. Încă nu există cadru legislativ stabilit pentru finanţarea acestor centre de vaccinare, autorităţile de la centru şi cele locale pasându-şi responsabilitatea.

Autorităţile estimează că aproximativ 3 milioane de persoane se vor vaccina în această a doua etapă, până în aprilie, când este programată cea de-a treia fază, în care toate persoanele se pot programa la vaccin.

În prima etapă au fost incluşi medicii şi personalul din spitale, în a doua etapă sunt eligibile persoanele vârstnice, bolnavii cronici şi angajaţii din câteva domenii cheie, iar în a treia etapă toată populaţia va avea acces la vaccinare.