În loc să cheltuiască banii în interesul bucureștenilor, primăriile de sector continuă să spargă sume impresionante pe lucruri care nu le sunt oamenilor de niciun folos. După nenumărate borduriade și averi cheltuite pe panseluțe, administrațiile locale au descoperit ceva nou pe care să dea banii oamenilor: steaguri de toate culorile și mărimile, care împânzesc părți din Capitală.
Raiul steagurilor e, de fapt, în Sectorul 6. S-au cumpărat peste o mie și s-au montat peste tot: pe stâlpi, dar și prin jurul toaletelor.
Dacă vi se pare că Sectorul 2 e împânzit de steaguri, e semn clar că n-ați mai trecut de mult prin Sectorul 6 al Capitalei. În acest sector, la finele lunii noiembrie, ADP Sector 6 a montat, pe stâlpii de iluminat de pe mari bulevarde – cum ar fi Iuliu Maniu și Vasile Milea – nu mai puțin de 1.030 de steaguri.
Am întrebat Primăria Sectorului 6 (în subordinea căreia funcționează ADP din sector) de unde, cum și cu cât a cumpărat toate acele drapele. Administrația ne-a răspuns că 500 dintre ele erau “din dotarea instituției”. Cum au ajuns ele în dotarea instituției, cât s-a plătit pentru ele și de la cine au fost cumpărate, nu știm.
Administrația sectorului ne-a transmis, însă, că pe 29.11.2019 a achiziționat, prin cumpărare directă, 500 de steaguri de 43,5 lei bucata. În total, a plătit pe aceste drapele 21.750 lei către firma Vivian Commercial Solutions SRL. Această societate este deținută – potrivit portalului de business Listafirme.ro – de Dănuț Stoica. Societatea își are sediul social într-un apartament de la demisolul unui bloc din Capitală, iar din 2016, de la înființare, n-a raportat decât cheltuieli. Așa se face că a încheiat anii trecuți cu pierderi de: 1.238 lei (în 2016), 122 lei (în 2017) și 285 lei (în 2018). Cum a ajuns o societate cu rulaj atât de mic să fie furnizor al unei autorități publice? Primăria Sectorului 6 n-a mai spus…
Vă gândiți, poate, că e exagerat că într-un singur sector să fluture 1.030 de steaguri? Ei bine, ADP Sector 6 a considerat că, dimpotrivă, mia de drapele e insuficientă. Altfel de ce ar mai fi pus atât de multe, în condițiile în care în diverse zone existau deja și o mulțime de alte steaguri de mari dimensiuni, care fluturau peste sector?
Primăria Sectorului 6 a comunicat că mai există 44 de catarge pe care sunt ridicate steaguri individuale. Unele dintre ele sunt tricoloruri de mari dimensiuni, amplasate individual. Altele sunt steaguri amplasate în grupuri de câte 3: drapelul României, drapelul UE și un steag cu însemnele Sectorului 6. De ce s-au montat? Din cauză că legea permite, a transmis ADP Sector 6.
Și dacă APD Sector 6 tot n-a gasit ceva mai bun de făcut cu banii, ne-am fi așteptat ca steagurile să fie montate în așa fel încât să dea sectorului un aer solemn. Din păcate, nu e cazul! Am găsit, spre exemplu, în parcul Crângași (cel mic, de lângă Podul Grant – n.n.) un grup de astfel de 3 steaguri fluturând chiar lângă o toaletă publică. Ce legătură o fi între o toaletă și sentimentele pe care ar trebui să le inspire un steag n-am reușit să înțelegem!
Interesant ni s-a părut și că, exact peste drum de cele 3 steaguri de lângă toaletă, străjuiește alt grup similar de drapeluri!
Primăria Sectorului 6 ne-a transmis că în 2019 a cumpărat, de la Tida Ro SRL, un grup de trei steaguri (fiecare steag lung de 6 metri și lat de 1 metru). Și fiecare steag a costat 300 de lei.
Am întrebat și cât au costat celelalte steaguri montate în grupuri de câte trei. Nu cumva alte grupuri de steaguri s-au cumpărat separat, la alte prețuri? Administrația nu ne-a spus cât a dat pe steaguri, dar ne-a comunicat că a cheltuit pe catarge și accesorii pentru catarge – cumpărate de la Tida Ro SRL, prin achiziții directe – 10.090 de lei.
Deși informatțile furnizate de ADP Sector 2 și Primăria Sectorului 6 sunt incomplete, e lesne de înțeles că sute de mii de lei s-au cheltuit, în ultimii ani, pe steaguri, doar în aceste două sectoare. Și, cel mai probabil, alte sute de mii de lei se vor cheltui și în anii care vin, pentru înlocuirea drapelelor degradate. Sigur că în tot acest timp bucureșteanul de rând va fi la un pas de a se sufoca într-un oraș cu tot mai putine spații verzi, cu locuri de parcare insuficiente și cu străzi tot mai proaste. Dar măcar se va putea consola cu ideea că peste toate astea vor flutura, falnice, mii de steaguri!